JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד"ר אודי לוי

ד"ר אודי לוי

מומחה ללוחמה פיננסית

ישראל התעלמה מפעילות המערך העיסקי של החמא”ס המפוזר ברחבי מדינות ערב ובתורכיה, וגם לא השכילה להעביר מסר למדינות ערב שהכסף שמגיע לרצועת עזה הולך בסופו של דבר למימון מכונת המלחמה של החמאס. התוצאה של המחדל הזה היא ההתקפה ב-7 באוקטובר 2023. עד היום לא השכילה מערכת הביטחון והדרג המדיני להפנים כי “מיטוט החמאס” מחייב הפעלת מערכה כלכלית חובקת עולם לצד המערכה הצבאית.

מאז ה-7 באוקטובר דובר לא מעט על המחדל המודיעיני והמדיני שהביא לאחד האסונות הגדולים בתולדותיה של מדינת ישראל. עיקר הדגש ניתן למחדל המודיעיני של מתן התרעה לאירוע בסדר גודל שכזה, ולתפיסה השגויה של “חמאס מורתע” של ממשלת ישראל ומערכת הביטחון.

אבל יש התעלמות רבה משאלה מרכזית שמענה עליה יכול היה אולי למנוע לחלוטין את האירוע הנורא הזה: כיצד הצליח החמאס לבנות מערך ארגוני בסדר גודל מפלצתי שאליו נחשפנו ב-7 באוקטובר? איך הצליח החמאס תחת “מצור” ישראלי גם לנהל את אורח החיים ברצועת עזה וגם לבנות מערך צבאי מהמתקדמים ביותר בעולם, שכולל מנהרות במאות קילומטרים, חימוש מתקדם, מפעלים ליצור אמל”ח, עשרות אלפי לוחמים מצוידים מכף רגל ועד ראש? איך נוצר מערך תעסוקה ברצועה שנרתם כל כולו למערכה הצבאית נגד ישראל, מערכת חינוך שמכשירה דורות שלמים של לוחמים רוויי שנאה נגד ישראל והעם היהודי? התשובה היא בבניית מערכת כלכלית ופיננסית מרשימה, חובקת עולם, ובמחדל הגדול ביותר של מדינת ישראל – העדר לחימה יעילה במערכת הכלכלית הזו.

סוד גלוי הוא לכל מי שמעורה בעניין שסוגיית המלחמה הכלכלית אינה נתפסת כמושכת בעיניהם של ראשי מערכת הביטחון משום שאין מאחוריה תהילה, ושהיא מחייבת שימוש בכלים ובכוח אדם שקהיליית המודיעין ומערכת הביטחון אינן רגילות אליהם. לוחמה כלכלית מחייבת מחשבה מחוץ לקופסה, ואין מודעות מספקת לעוצמות האדירות שיש לכלי הזה בשדה המערכה. אין בידי שום מדינה בעולם כלי יעיל ומכריע יותר מהכלי הכלכלי (למעט שימוש בנשק בלתי קונבנציונלי). מערכה כלכלית יעילה יכולה להביא לשיתוק מוחלט של יכולות התפקוד והניהול של האויב. אילו הייתה מדינת ישראל מסתכלת ולומדת מבת בריתנו הגדולה ארה”ב הייתה רואה כיצד נושאת המטוסים האדירה הזו הפכה את הלוחמה הכלכלית לאחד המרכיבים החשובים בארגז הכלים שלה במערכה מול סין, ומול רוסיה.

כמו בנושא האיראני, בשנים האחרונות צמצמה ישראל את פעילותה במלחמה הכלכלית עד מאוד. ההתעלמות מהנושא יצרה מצב שקטאר מימנה תחת עיניה של מדינת ישראל את התחמשות ארגון החמאס, ובמקביל לסיוע הרשמי דאגה להעביר מאות מיליוני דולרים במזוודות למנהיגי החמאס בקטאר. אומנם חלק מהכסף הלך לכיסים פרטיים, אך חלק גדול ממנו הלך להנהגה בתורכיה ומשם למימון ישיר של בניית פעילות טרור נגד ישראל ביהודה ושומרון. חלק אחר של כסף קטארי המשיך לזרום דרך אגודות הצדקה הקטאריות אל כלל גורמי האסלאם הרדיקלי בעולם, כולל פעילות BDS ומימון אוניברסיטאות בחו”ל שמסיתות ומגדלות דורות של מחבלים. ישראל בחרה לא להקפיד על אכיפת העיצומים נגד איראן, אף על פי שהיה בידי מערכת המודיעין מידע עצום על דרכי עקיפת העיצומים שהוטלו על איראן. התעלמות זו הביאה לכך שבידיה של איראן נשמרה היכולת לממן את מיזם הגרעין שלה ובמקביל לממן ארגוני טרור ברחבי העולם, וביניהם את חמאס. לצד זה, ההתעלמות הכמעט מוחלטת של ישראל (ובמידה רבה של הקהילייה הבינלאומית) מתעשיית הסמים והתרופות המזויפות שחיזבאללה, איראן וסוריה מעורבות בהן – כסף שהניב רק בשנה האחרונה כ-30 מיליארד דולר – סיפק משאבים נוספים לאיראן לממן טרור ברחבי העולם. ישראל התעלמה מפעילות המערך העיסקי של החמא”ס המפוזר ברחבי מדינות ערב ובתורכיה, וגם לא השכילה להבין ולהעביר מסר למדינות העולם שהכסף שמגיע לרצועת עזה באמצעות הרש”פ, או על ידי אונר”א, הולך  בסופו של דבר למימון מכונת המלחמה של החמאס. התוצאה של המחדל הזה היא המפלצת שראינו ב-7 באוקטובר 2023.

גם עכשיו, כחודש וחצי לאחר תחילת המלחמה, לא השכילו מערכת הביטחון והדרג המדיני להפנים כי “מיטוט החמאס” לא יוכל להתקיים אך ורק במישור הצבאי. פגיעה אנושה בחמאס מחייבת לצד המערכה הצבאית מערכה כלכלית חובקת עולם שמטרתה הפסקה כמעט מוחלטת של הזרמת הכספים. את קטאר ואיראן לא ניתן יהיה לשכנע להפסיק לממן טרור (זו מערכה שחובה על ארה”ב להתחיל ולעסוק בה, כי המימון הזה בסופו של דבר משמש גם לפגיעה ביעדים ובאינטרסים של ארה”ב והמערב). על ישראל להתמקד בראש ובראשונה בצינורות העברת הכספים, ואלה מתמקדים בעיקר בתורכיה. תורכיה הפכה למרכז הפיננסי למימון חמאס וארגוני טרור אחרים. שם יושבת ההנהגה הפיננסית, שם יושבים הבנקים המרכזיים כדגמאת KOVYET, בנק בבעלות האחים המוסלמים בכווית ובנק QNB FINANCE, שהוא בנק קטארי. כמו כן, כעשרה משרדי חלפנות שאחראים על העברה של כמעט כל הכספים המיועדים לחמאס בעזה וביהודה ושומרון יושבים בתורכיה. העברות מתבצעות באמצעות חוואלה (רשת העברות כספיות אסלאמית) או באמצעות שימוש הולך וגובר במטבעות קריפטו.

בצד השני, בעזה וביהודה ושומרון מדינת ישראל צריכה לפעול במקביל למערכה הצבאית ב”גילוח” של חלפני הכספים, ביצירת איום מתמיד על בנקים בעזה שלא לסייע בשום דרך להנהגת החמאס, בבידוק הברחת כספים לרצועה באמצעות משאיות הסיוע ההומניטרי, בשיתוף פעולה עם המצרים בנוגע להברחות כספים דרך מצרים, ובאיתור כספות הנמצאות ברצועה.

ולמה במהלך הלחימה נזקק סינואר לכסף? התשובה היא שהכסף מאפשר לסינואר דווקא בימים אלה לשמור על כוחותיו. בלי חלוקת כסף – הנאמנות של לוחמיו תרד פלאים. בלי משכורות וכסף שילך למשפחות הלוחמים בעזה לרכישת מוצרים ומזון – תרד המוטיבציה פלאים. בלי כסף לא תוכל הנהגת החמאס ללבות את האש ביהודה ושומרון. הנהגת החמאס משוועת בימים אלה לכספים שיועברו אליה, ועלינו לעשות הכול למנוע זאת. מספיק היה לראות ולשמוע את עדות אחד המחבלים שנתפסו בטבח בבארי אומר שסינוואר הבטיח לכל אחד מהם עשרת אלפים דולר ודירה עבור כל חטוף, כדי להבין כיצד הכסף מהווה תמריץ מרכזי בפעילותם של מחבלי החמאס.

והיכן מקומה של ארה”ב במערכה הזו? לאורך השנים התבססה ישראל כמעט לחלוטין על היכולות של ארה”ב בתחום הלוחמה הכלכלית, בעיקר על הפעילות של משרד האוצר האמריקאי. אולם, ישראל נטתה לחשוב שהאינטרסים שלה ושל האמריקאים דומים, דבר שהוכח בשנים האחרונות כלא מדויק בלשון המעטה. ארה”ב במו”מ האובססיבי עם איראן על הגרעין נמנעה כמעט לחלוטין מפעילות סיכול פיננסית, כמו גם מהמערכה בנרקו-טרוריזם שמובילות איראן וחיזבאללה. קטאר, שהיא המממנת המרכזית של טרור בעולם, זכתה לחסינות מיוחדת מהאמריקאים. על פי דבריו של ראש ה-FBI, החמאס כארגון טרור אף חדל לשמש כיעד מודיעיני. קשה לבוא ולהאשים את ארה”ב במחדל של מדינת ישראל, אבל כן ניתן להאשים את קהיליית המודיעין הישראלית בחוסר הבנה שגם המעט שהיא עושה בתחום הלוחמה הכלכלית אינו זוכה למענה אמריקאי חיובי בגלל ניגודי עניינים.

הסוגיה של המערכה הכלכלית מחייבת מענה מיידי בימים אלה. אין לחכות לשידוד המערכות ולוועדות החקירה שתוקמנה לאחר המלחמה. הכלי הכלכלי חייב להוות מרכיב מרכזי במלחמה הנוכחית. יתר על כן, גם אם המערכה הקונבנציונלית לא תימשך, או תיבלם לתקופה מסוימת, על המערכה הכלכלית להתנהל במלוא העוצמה ובמלוא הקיטור. צמצום דרמטי בכספים שיגיעו לסינוואר ולאנשיו יחלישו במידה ניכרת את יכולות השרידות של הארגון. צמצום גדול בהעברות כספים ליהודה ושומרון יחליש מאוד את המוטיבציה והיכולות של ההתארגנויות שם. וחשוב לא פחות, על מדינת ישראל לפעול מייד לניהול מערכה כלכלית יעילה מול חיזבאללה ואיראן, לקראת העימות הממשמש ובא. לישראל היכולת לפגוע במידה רבה ביכולת הפיננסית של חיזבאללה ושל איראן. זה רק עניין של החלטה.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר



תמונה: IMAGO / SOPA Images / Nasser Ishtayeh

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך